Hakaton „Heroji Reciklaže” organizovan je proteklog vikenda u okviru projekta Heroji reciklaže koji se realizuje kroz partnerstvo JCI Novi Sad i Telenor fondacije. Takmičenje je održano u prostorijama kompanije Vivify Ideas u Novom Sadu.

Titulu pobednika poneo je tim Zero Heroes, čije je podsticajno korisničko iskustvo i zanimljiv dizajn pobralo i simpatije publike prilikom prezentacije i demontracije rešenja. Zero Heroes čine: Andrea Romanić, Ana Gligorić, Tijana Savić, Jovana Savić, Aleksandar Vasić i Nenad Spasojević. JCI Novi Sad je pobedničkom timu uručio nagradu od 100 hiljada dinara.

Hakaton je trajao 48h, a takmičari su imali zadatak da naprave prototip mobilne aplikacije „Heroji reciklaže“, koja ima za cilj povezivanje i jednostavnu komunikaciju između građana koji vrše separaciju otpada u svom domaćinstvu i građana koji sakupljaju sekundarne sirovine. Učešće u ovom takmičenju uzela su 4 tima (4 Šeferove funkcije, Zero Heroes, Debeli zmajevi i Quantox), odnosno ukupno je učestvovalo 21 mladih IT entuzijasta. Bila je ovo sjajna prilika za povezivanje mladih ljudi, razmenu iskustva i razmišljanja, kao i testiranje sopstvenih granica.

Timovi su ovom zadatku pristupili ozbiljno, uzimajući u obzir različite aspekte njegovog problema, te žiri nije imao jednostavan zadatak prilikom odabira najboljeg rešenja. Žiri su činili: Milica Begenišić, menadžerka Telenor Fondacije, Goran Prijić, osnivač kompanije Vivify Ideas i Milan Đorđević, tehnički direktor i partner u Shindiri Studiu.

JCI Novi Sad se zahvaljuje svima koji su doprineli realizaciji ovog događaja, a pre svega Telenor Fondaciji i kompaniji Vivify Ideas. Vivify Ideas je pored obezbeđenog prostora, pružio i tehničku podršku organizatorima. Svaki tim je imao na raspolaganju sopstvenu prostoriju za rad, dok su prostorije za obroke i odmor koristili svi timovi zajedno.

Organizacija hakatona i razvoj mobilne aplikacije „Heroji reciklaže“ predstavljaju prvu etapu celokupnog projekta „Heroji reciklaže“, koji je JCI Novi Sad započeo u saradnji sa Telenor Fondacijom.

U narednom periodu planirano je više edukativnih skupova, tribina i okruglih stolova na kojima će se razgovarati o važnosti reciklaže i vršiti obuka za obavljanje aktivnosti.

 „Heroji reciklaže“ predstavlja efikasno ekološko rešenje koje će uspostaviti komunikaciju i saradnju između direktnih korisnika, i na taj način uključiti u društvo marginalizovane grupe. Direktni korisnici će svojim primerom nastaviti da promovišu uspostavljeni način saradnje i reciklaže dugoročno.

Galeriju sa događaja možete pogledati ovde.