U Kanazavi (Japan) je u februaru održana četvrta konferencija JCI posvećena svakodnevnoj primeni globalnih ciljeva održivog razvoja pod nazivom „Global Goals in Action“. Naša Milena Milosavljević je imala priliku da kao jedini kandidat iz ovog regiona i iz Evrope uopšte, poseti konferenciju i bude Chief Delegate.

Već na samoj stanici u Kanazavi su istaknuti baneri o konferenciji, a Milena je dočekana sa poklonima dobrošlice. Šalje mi video snimak isto veče kako oduševljeno odmotava poklončiće i pokazuje etikete na japanskom koji ne razume.

Milena je završila Elektrotehnički fakultet i ima master iz oblasti energetskih sistema i obnovljivih izvora energije. Radi kao specijalista za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u ProCredit banci. Veoma je stratstvena kada je u pitanju održivi razvoj zbog čega je bila naš idealan kandidat za pohađanje ove konferencije. Kada je predsednik JCI Srbije, Dražen Stanković saznao da planira da ide na maraton u Tokio obradovao je Milenu uputivši je na ovu konferenciju.

Internacionalni JCI događaji započinju svečanim otvaranjem gde nacionalni predsednici ili glavni delegati defiluju binom dok ih prisutni pozdravljaju. Milena ovo nije znala i možete da zamislite njeno oduševljenje dok je kao VIP sprovode u backstage kako bi izašla na binu kao jedini predstavnik iz Evrope.

Učesnike konferencije na svečanom otvaranju su pozdravili predsednik JCI Japana Takeaki Kamada, guverner prefekture Išikava, Masanori Tanimoto, a kasnije i predsednik JCI, Alexander Tio. Kao i svaka JCI konferencija i ova je obilovala kvalitetnim programom: forumi, govori, panel diskusije, kulturno-umetnički program, treninzi, svečane večere i naravno žurke. Milena je obišla baštu Kenroku-en, jednu od Tri velike bašte Japana.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Tomohito od Mikase je na forumu „The Power of Japanese Woman” iznela svoje stanovište o značaju, postignuću i uticaju uspeha žena u društvu.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Japana je predstavio globalne ciljeve i naveo  načine na koji se oni ostvaruju u Japanu.

Naša Milena je aktivno učestvovala na panel diskusiji „Na prvoj liniji rodne ravnopravnosti – Priče o uspehu prema globalnim ciljevima #5“ gde je sa prisutnima podelila mišljenja o rodnoj ravnopravnosti i informacionim tehnologijama. Imala je priliku i da učestvuje u kreativnom treningu SDG’s Card Game, kao i da se upozna sa bogatom kulturom Japana.