No comments yet

Svetski dan čišćenja 2018

Pre 10 godina u Estoniji je organizovano prvo čišćenje divljih deponija na koje se odazvalo čak 4% populacije. Kako je akcija prošla vrlo uspešno, od strane JCI Estonia, Zelenog pokreta Estonia i kompanije Skype osnovan je pokret Let’s do it! World sa ciljem da se u budućnosti cela Planeta ujedini sa zajedničkim ciljem podizanja svesti o značaju očuvanja životne sredine i suprostavljanju globalnom problemu otpada/divljih deponija.

Ove godine, najveća globalna akcija čišćenja pod nazivom Svetski dan čišćenja 2018 (World Cleanup Day 2018) održaće se 15. septembra u preko 150 zemalja sveta, uključujući i Srbiju. Zamišljen je „zeleni talas“ od Japana do Havaja, sa stotinama miliona volontera, koji čisti celu Planetu istog dana u periodu od 10-18h.

Svakako, Svetski dan čišćenja nikada nije bio samo akcija čišćenja. To je pokret civilnog društva koje preuzima brigu za mesto koje zovemo kuća – našu regiju, našu zemlju, naš svet, i to prvo mapirajući (World CleanUp app) i čisteći nezakoniti otpad, a zatim uključivanjem u problematiku i uzroke nastajanja tolike količine otpada.

Cilj nam je da 15. septembra stotine volontera u Srbiji učestvuju u akciji čišćenja otpada u svojim lokalnim zajednicama, i zato pozivamo sve aktiviste, nevladine organizacije, ekologe, ljubitelje prirode, i sve one koji žele da učine nešto pozitivno za našu Planetu, da uzmu učešće i postanu deo svetskog zelenog talasa.

Prijavu možete izvršiti putem linka ili putem platforme volonter.rs

Rukavice i džakovi biće obezbeđeni od strane Ekostar Pak-aLet’s do it!-a dok ostatak organizovanja akcije ostaje na svakom timu ponaosob.*

Pridružite nam se, jer zajedno možemo napraviti razliku!

Više informacija možete pronaći na sajtu World Clean Up Day ili putem facebook-a:

* Svaki tim određuje koju lokaciju će čistiti i u skladu sa tim vrši dogovor se nadležnim komunalnim službama. Svaki učesnik učestvuje dobrovoljno, ali i na sopstvenu odgovornost, te u slučaju eventualnih povreda zadobijenih prilikom događaja pokret Svetski dan čišćenja 2018 (JCI Srbija i Let’s do it! Serbia) ne snosi nikakvu odgovornost.

Post a comment