Dragi volonteri,

Zahvaljujemo se što svojim primerom pomažete da naša zemlja i naša Planeta budu čistije i lepše, a ljudi srećniji.

Molimo Vas da se prilikom organizacije i rada u akcijama striktno pridržavate ovog uputstva. Zato, krenimo redom:

  1. Pretpostavljamo da znate da Vašu akciju treba da prijavite nadležnim organima: stručnoj služni  opštine (grada), komunalnom preduzeću i policiji. Prijava treba obavezno da sadrži mesto održavanja  akcije, vreme početka i završetka, orijentacioni broj i starost volontera (učenici, studenti, zaposleni itd).
  2. Obaveznu opremu čine rukavice. Ko želi, može staviti hirurške maske preko lica, ali bez rukavica ne krećite u akciju. Ako zalazite u travu ili na nepoznat teren koristite čizme.
  3. Poželjno je da se timovi organizuju u grupe od po pet volontera. Tako se ostvaruje najbolja saradnja među članovima grupe. Ako imate mogućnosti, uniformišite se. Em se lako prepoznajete, em ćete imati uspomenu, koja vas može motivisati da i sami organizujete sličnu akciju.
  4. Budite oprezni! Vodite računa kuda se krećete i gde stajete. Izbegavajte nastabilne terene i mesta na kojima se možete okliznuti, izgubiti oslonac i pasti.
  5. Budite oprezni! Izbegavajte predmete koji vas mogu povrediti – razbijeno staklo, limove i sl. Poželjno je da timove prati lekar sa priborom za sanaciju lakih povreda.
  6. Ako naiđete na uginule životinje, zaobiđite ih i kasnije prijavite veterinarskoj službi.
  7. Ako vodite decu, vodite računa gde se ona nalaze. Deca ne treba da učestvuju u čišćenju!!! Bolje je da ih organizujete da sade cveće, da se igraju ili crtaju.
  8. Ako dođe do pogoršanja vremena, pljuska i grmljavine, prekinite akciju i sklonite se na sigurno pre nego što nevreme počne. Nipošto nemojte raditi po nevremenu!
  9. Ako na akciju idete sopstvenim automobilom, parkirajte na regularnom parkingu, nikako na zelenim  površinama ili tamo gde bi parking servis mogao da vam pokvari raspoloženje.

Želimo Vam da Vaša akcije bude smotra veselja i dobrog raspoloženja. Molimo Vas da nam nakon akcije dostavite broj volontera koji su učestvovali u akciji, broj očišćenih lokacija i količinu uklonjenog otpada.

Slobodno organizujte prateće manifestacije, koji će Vašu akciju učiniti atraktivnijom. Pozovite svoje prijatelje, familiju, viđene ljude i, naravno, lokalne medije.

Pohvalite se sami. Neka svi znaju da ste uradili nešto dobro za svoju okolinu!

Srećan Vam i blagorodan prvi Svetski dan čišćenja, dobrodošli u ekološku istoriju!

Sa željom nam ovaj događaj postane tradicionalan, srdačno Vaš

wcd