No comments yet

JCI Partnership Summit

U okviru posete svetskog predsednika JCI, Aleksandra Tia, Srbiji, u utorak 19. februara organizovali smo Partnership Summit u prostorijama Centra za promociju nauke. Povod za ovaj događaj bio je potpisivanje Sporazuma o saradnji JCI Srbija sa Centrom za promociju nauke (CPN).

Dobrodošlicu članovima i partnerima JCI je poželeo docent dr Marko Krstić, direktor Centra za promociju nauke. Kratko nam je ispričao istoriju Centra koji se bavi popularizacijom nauke tako što organizuje predavanja i radionice pomoću kojih budi kreativnost i naučnu radoznalost kod mladih.

Predsednik JCI za 2019. godinu, Aleksandar Tio, nas je zatim sve još jednom podsetio šta je to što JCI pruža – prilike za razvoj i umrežavanje, ali i da ove prednosti dolaze srazmerno tome koliko se članovi uključe u rad organizacije. Za njega, lider je osoba koja čini boljim živote drugih ljudi, kaže da je srećan kada radi stvari za druge ljude. “Ako nešto radite imate pedeset posto šanse da uspete, ali ako mislite da ne možete da uradite ništa, onda su vaše šanse za uspeh – nula.” – navodi u svom obraćanju Tio.

Srbija je 2015. godine prihvatila 17 ciljeva za održivi razvoj Ujedinjenih nacija i od tada JCI sprovodi projekte u Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu u skladu sa ovim ciljevima (Sustainable Development Goals). Upravo ciljevi održivog razvoja su ono što spaja rad JCI i CPN.

Projekte JCI Srbije od 2015. do danas i način na koji su povezani sa globalnim ciljevima održivog razvoja predstavio je predsednik JCI Srbije, Dražen Stanković. Učešće u obeležavanju Svetskog dana čišćenja, humanitarni turnir u basketu 3 na 3 Na putu za Petnicu, seminar Kupi me, su samo neki od predstavljenih projekata pomoću kojih JCI Srbija teži da odgovoori na globalne izazove.

O projektima Centra za promociju nauke koji su u skladu sa ciljevima održivog razvoja detaljnije je govorio Dobrivoje Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju CPN. Neki od njih su: TeRRIFICA (projekat vezan za klimatske promene), RRING (Responsible Research and Innovation Networked Globally), kao i European ARTificial Intelligence Lab.

Sve teme na kojima su zasnovani projekti Centra za promociju nauke i JCI Srbija su od društvenog značaja i dele neke od globalnih ciljeva održivog razvoja što je bio osnov za potpisivanje Sporazuma o saradnji između CPN i JCI.

Posle programa su svi učesnici mogli da uživaju u degustaciji vina iz najboljih srpskih vinograda Podruma Panajatović, kao i u selekciji francuskih vina Michel Lynch distributera Barrique što je svima izmamilo osmeh na licu. Ovo je bila izuzetna prilika da se članovi komora međusobno više upoznaju, kao i da upoznaju partnere JCI-a.

Partnership Summit je tek početak planova za 2019. godinu, a saradnja sa CPN se tek zahuktava. Ukoliko želite aktivno da kreirate promene sa nama, još uvek to možete uraditi na jci.rs/postani-clan.

Marko Krstić i Dražen Stanković potpisuju Sporazum o saradnji Dobrivoje Erić i Julijana Miljković Partnership Summit 2019 JCI Beograd networking i vino

Alexander Tio Partnership Summit JCI Belgrade Alexander Tio predsednik JCI 2019 u poseti Srbiji Docent dr Marko Krstić pozdravna reč

Post a comment