No comments yet

„Dogvil“ Kokana Mladenovića na Daskama humanosti u Nišu

Već drugu godinu JCI Niš uspešno spaja umetnost, kulturu i najvišu od svih građanskih i ljudskih vrednosti – brigu o drugima. Odziv je i ove godine odličan, jer Nišlije poznaju visoku kulturu, a JCI vredno radi na tome da sakupljena pomoć dotakne što više onih kojima je potrebna.

JCI Niš ima sve razloge za ponos i slavlje. Nije lako jednoj organizaciji da u Niš dovede Kokana Mladenovića i jednu od, trenutno najaktuelnijih pozorišnih predstava u Srbiji. Osim uobičajenih izazova kao što su organizacija i promocija događaja u lokalnoj zajednici, ovog puta mnogo aktivnije se moralo raditi na svemu onome što gledaoci na sceni nisu videli. Na kraju krajeva, naši poznati glumci  Branislav Trifunović, Milica Majstorović i Tamara Aleksić, zatim Marko Grubić, koji je radio muziku, i cela ekipa sa svim instrumentima (jer bilo je i muzike koju su uživo izvodili Andrijana Belović, Jamal al Kiswani), kostimima i scenografijom, bili su u Nišu i nešto ranije, a ne samo na premijeri 27. aprila i na prvoj reprizi dan kasnije.

Dogvil“ se bavi pojedincem, njegovom karakterističnom psihologijom u kontekstu izolacije. Na pozornici ordinira plejada primera tzv. „normalnog života“ kritikujući društvena zbivanja i poigravajući se sa graničnim vrednostima oprečnih moralnih stanovišta. Posle premijere u većim gradovima širom naše zemlje, zahvaljujući inicijativi JCI-evaca iz Niša, niška publika dobila je svoju šansu i rezultati nisu izostali.

Sala niškog Narodnog pozorišta bila je prepuna obe večeri i malo je reći da se tražila karta više. Glumce su ispratile ovacije oduševljene publike. Po gradu će se još dugo govoriti o Dogvilu i Daskama humanosti – jedni će deliti utiske, drugi žaliti što nisu došli do karte nadajući se novim reprizama, a treći će se, podstaknuti vrednostima koje promoviše JCI, kao i uvek, uključiti i pomoći da i ovaj događaj uđe u tradiciju lokalne komore. Na kraju, kao konkretan, opipljiv rezultata ostaje 240.000 dinara koji su iskošrićeni za pomoć dečijim klinikama niškog Kliničkog centra, što će trajno poboljšati kvalitet života svoj deci u regionu.

Post a comment